Informatie

Ga je een boek voor school lezen? En heb je mijn boek gekozen? SUPER! Ik kan jou helpen een 10 te halen! Check de vragen & antwoorden hieronder.


Wil je iets weten wat hier niet tussen staat? Je kan me altijd alles vragen via Twitter, je kan me liken op Facebook, of toevoegen op Instagram waar ik veel foto’s post. Dit is sowieso leuk om te doen, want ik houd veel prijsvragen, waar je gesigneerde boeken kan winnen! 

Bovendien zijn er veel filmpjes te vinden op mijn YouTube-kanaal of kan je eens kijken op mijn eigen Wikipedia – pagina!

 

Hoe oud was je toen je begon met schrijven?

Ik was 9 toen ik mijn eerste boekje schreef, maar dat hebben maar drie mensen gelezen: mijn vader, moeder en broer. Toen ik 15 was, werd het schrijven echt serieus en schreef ik Dreadlocks & Lippenstift. Dat boek lag in 2005 in de winkels en sindsdien kan ik niet meer stoppen met schrijven.

Waarom vind je schrijven zo leuk?

Alles is mogelijk. Als je schrijft, ben je de baas over het verhaal. Hoewel personages soms ook dingen doen die ik niet had verwacht, dat maakt het weer verrassend. Het is het meest fantastische beroep ter wereld en ik ben elke dag dankbaar en blij dat ik dit mag doen.

Hoe lang doe je over het schrijven van een boek?

Dat verschilt, maar meestal doe ik voor mijn boeken veel research (onderzoek). Daarna ga ik pas schrijven. Ik denk dat dit het einde is schreef ik in een jaar tijd, Dreadlocks & Lippenstift in drie weken. Het verschilt dus nogal…

Ik wil ook schrijver worden, hoe doe ik dat?

  1. Schrijven is heel veel oefenen en durven. Ga eens gewoon op een terrasje zitten en luister mensen af. Daar komen soms hele gekke verhalen uit.
  2. Als je een idee hebt, is het slim om het voor jezelf op te schrijven. Slaap er eens een nachtje over en kijk een dag later of je het nog steeds leuk vindt. Daarna kan je beginnen.
  3. Bedenk een goede hoofdpersoon (hij/zij moet iets bijzonders/geks/leuks/spannends hebben, dat maakt het verhaal leuker!).
  4. Maak een samenvatting van het verhaal, dan weet je een beetje waar het heen moet.
  5. Als het af is laat je het lezen aan je moeder/juf/beste vriendin. Die kunnen tips geven waar je zelf nog niet aan had gedacht. Dat kan goed helpen! Wist je dat mijn moeder nog altijd mijn verhalen voorleest?

Krijg je veel reacties van fans?

Ja, heel veel, maar ik probeer zoveel mogelijk berichtjes te antwoorden! Er zijn fans die ik intussen goed ken en sommige heb ik ook al meerdere keren ontmoet. Dat zijn de leukste dingen aan mijn vak, de lezers ontmoeten. Dan hoor ik wat zij van de boeken vonden en soms vertellen ze dat ze er zoveel aan hebben gehad.
Ook heb ik bij sommige boeken “proeflezers”, dat zijn fanatieke fans die als eerste mijn nieuwe boek mogen proeflezen. Daarna kom ik bij hen thuis en film ik hun reactie. Neem maar eens een kijkje op mijn YouTube-kanaal, daar staan de filmpjes tussen.

Doe je veel lezingen?

Ik ga vaak naar de andere kant van het land, soms wel een paar keer per week! Dan zit ik uren in de auto, maar ik vind lezingen te gek om te doen. Verhalen vertellen (in plaats van ze opschrijven) is mijn tweede natuur, denk ik. Een lezing bij mij is nooit hetzelfde. Ik ben niet voor niets improvisatie-acteur in mijn vrije tijd…
Wil je dat ik ook een keertje bij jou op school kom? Vraag je juf/meester dan de site www.deschrijverscentrale.nl te bezoeken om mij te kunnen boeken. Hopelijk zie ik jou dan snel!

Word je vaak herkend?

Soms. Ik merk het vaak meteen als ik word herkend. Dan zie ik een meisje rood worden, of iets tegen haar vriendin fluisteren. Soms komen lezers op me af, maar soms ook niet. Maar als ze dat doen, geef ik een handtekening en ga ik op de foto. Dat vind ik altijd super leuk. Dus als je mij ooit tegenkomt, kom naar me toe! Misschien zie je mijn auto wel rijden, die is helemaal bestickerd met mijn logo… :)

Wat is het mooiste wat een fan ooit heeft gezegd?

Ik heb enorme mazzel met mijn fans. Ze zijn te gek! De mooiste complimenten vind ik als er meiden zeggen dat ze iets aan mijn boek hebben gehad. Er zijn meiden die bijvoorbeeld beter konden omgaan met hun eetprobleem door mijn boek Piercings & Parels, of die nu beter snappen hoe het is om blind te zijn zoals Iris in Met mijn ogen dicht. 
Er kwam laatst een moeder naar me toe die zei: “Dankzij jou is mijn dochter gaan lezen. Blijf je alsjeblieft schrijven?” Dat vond ik zo bijzonder! Ik wil dat fans van mijn boeken genieten, maar ik wil ze ook laten zien dat er mensen zijn die anders zijn dan hen.
Zo gaat mijn boek “Ik denk dat dit het einde is” over het leven op straat. Ik hoop dat mijn fans na het lezen anders zullen kijken naar mensen die het minder hebben.

Lievelingseten?

Pizza! Het liefst in Italie, hoewel die van mijn moeder ook erg goed is! Die heeft ze lang niet gemaakt trouwens.. Ik ga het maar weer eens vragen!

Lievelingskleur?

Appelgroen. De dag dat ik mijn oude kamer die kleur verfde, kreeg ik te horen dat mijn boek werd uitgegeven… Het zal dus altijd een bijzondere kleur blijven :)

Lievelingsdier?

De neushoorn, altijd al. Ik vind ze grappig en mooi. Het zijn hele oude dieren, dat vind ik mooi. Net als olifanten, krokodillen en schildpadden. Maar mijn eigen honden Fika en Jippin komen wel op een gedeelde nummer 1. Die zijn zo lief! Benieuwd hoe ze eruit zien? Check mijn Instagram account maar eens, ik post veel foto’s van ze!

Lievelingsmuziek?

Hanson! Een band van drie broers, waar ik al sinds 1997 fan van ben! Wist je dat Verliefd op alle 3 ook op hen geïnspireerd is?

Lievelingsvakantieland?

Italie of Engeland. Ik hou van strand, maar ook van mooie steden. Hoewel Suriname ook prachtig was. Daar wil ik sowieso nog een keer heen…

Lievelingsberoep?

Schrijver natuurlijk! Of anders illustrator of vormgever. Ook zou ik wel iets met toneel willen doen.

Lievelingsfilm?

Ik kan niet kiezen. Een paar dan? Peter Pan, The Hunger Games, Harry Potter, Frozen, Hook, en ik ben gek van de series Friends, Pretty Little Liars en Dexter…. Moet ik nog even doorgaan? ;)

Lievelingsboek?

Ik ben gek op de schrijvers JK Rowling (Harry Potter), Kevin Brooks (Zwart Konijn) en Astrid Lindgren (Pipi Langkous), maar ik lees heel veel. Dus ik heb elk jaar wel een nieuw lievelingsboek. 

Van mijn eigen boeken vind ik Ik zie je tussen de wolken toch wel een van de bijzonderste omdat dit verhaal heel persoonlijk is.